Vad kostar det att ha en au pair i Sverige?

Om au pairen ska hämta barn med buss bör familjen stå för kostnaden

Att ha en au pair kan vara en prisvärd lösning för barnomsorg om man har ett rum över hemma. Det är också en möjlighet att lära känna någon från en annan kultur. Du kan läsa mer om det i vår guide. Men, vad kostar det att ha en au pair i Sverige? Förutom lön mat och husrum så är det många familjer som står för kostnad för telefon och busskort för sin au pair. Vi redogör för de vanligaste kostnaderna, både ”obligatoriska” och ”frivilliga”.

Läs också: Vad kostar en Live in Nanny – en inneboende nanny?

Om au pairen ska hämta barn med buss bör familjen stå för kostnaden
Au pair med barn på buss

Lön och mat för en au pair kostar ca 6 830 kr i månaden

Obligatoriska kostnaderPer månadPer år
Lönekostnad efter rut*4 830 57 960 0
Matkostnad2 00024 000
Totalt6 83081 960
*Har ni slut på rutavdrag så blir kostnaden 10-32% högre beroende på au pairens ålder

Den lägsta månadslönen för en au pair som behöver uppehållstillstånd är 4 830 kr per månad (2022). Det motsvarar 10% av ett prisbasbelopp. Det tillkommer arbetsgivaravgifter på lönekostnaden men du kan göra rutavdrag för arbetsgivaravgiften. En au pair bor hos familjen och då ingår mat och husrum i lönen. Vi har uppskattat matkostnaden till 2000 kr per månad men det beror på så klart vad man har för matvanor.

Läs mer: Så här betalar du lön och gör rutavdrag för au pair

Men, är detta då all kostnad för en au pair i Sverige? Nej, en del familjer väljer att betala för utgifter utöver detta. Här är en lista på olika kostnader som till exempel kan komma på fråga.

Vanliga valfria kostnader för au pair

”Frivilliga” kostnaderPer månadPer år
Busskort1 00012 000
Telefonabonnemang 150 1 800
Resor och utflykter 450 5 400
Kurs i svenska* 500 6 000
Försäkring* 500 6 000
*Au pairer som behöver uppehållstillstånd måste ha olycksfalls och sjukvårdsförsäkring och ska studera svenska

I vissa fall har au pairer rätt att gå på SFI, Svenska för Invandrare som är kostnadsfritt. Läs också: Får en au pair gå på SFI?

Ytterligare kostnad för att ha au pair i Sverige

Au pair betyder ”jämställd med” så tanken är att au pairen ska vara som en familjemedlem. Då kan det tillkomma kostnad för semesterresor, födelsedagspresenter och liknande. Vissa familjer väljer även att sponsra reskostnader till och/eller från Sverige. En del familjer tar hjälp av en förmedling för att rekrytera en au pair, det kan kosta runt 4 500 kr men det går också bra att hitta någon på egen hand t ex via grupper på Facebook. Om du har slut på rutavdrag så tänk på att kostnad för au pairens arbetsgivaravgifter tillkommer.

Läs också: 5 tips till dig som behöver barnflicka på heltid

Besöker familjen en nöjespark är det rimligt att stå för au pairens kostnad

Högre kostnad om au pairen inte kommer från EU

En au pair som inte är från EU behöver uppehållstillstånd. Det kostar 1 500 kr (2021). Dessutom krävs sjukvårdsförsäkring och olycksfallsförsäkring för att få uppehållstillståndet. Det är vanligt att värdfamiljen betalar försäkringarna men inte uppehållstillståndet. En au pair som kommer från EU och får ett anställningskontrakt på minst ett år får tillhöra försäkringskassan och få vård på samma villkor som svenska medborgare. Så, vad kostar det att ha en au pair i Sverige? Ja nu vet du att det beror på en hel del olika saker men sammanfattningsvis från 6800 kr i månaden och uppåt.

Läs mer: Anställa au pair fån EU eller utanför EU, vad är skillnaden?

Använd Diretto för lönehanteringen

Diretto är en digital lönebyrå för dig som anställer au pair eller annan hjälp i hemmet. Med vår tjänst så sparar du mycket tid. Då får en lönespecifikation som automatiskt skickas till au pairen och en arbetsgivardeklaration. Skatten sätts in på ditt skattekonto. Välkommen att skaffa konto gratis på Diretto.se eller hör av dig om du har frågor: support@diretto.se

Läs mer i vår guide för värdfamiljer