Hur du hittar en au pair till din familj i Sverige

Denna artikel är en del i Direttos guide för hur det fungerar att anlita en au pair och bli värdfamilj i Sverige. Att betala lön till en au pair medför en del administration som Diretto kan hjälpa dig med. Läs mer om hur kan du använda rutavdrag och hur kan Diretto hjälpa dig» Diretto är en digital lönebyrå som gör det enkelt att betala lön som privatperson, tex till au pair. Dessa är artiklarna i serien:

Olika sätt att hitta en au pair att anlita i Sverige

Att anställa en au pair själv behöver inte vara krångligt. Foto av Marisa HowenstineUnsplash

Om du känner att au pair är ett koncept som skulle passa din familj är nästa steg mot att hitta en au pair som skulle passa att anlita till din familj i Sverige. Det finns olika sätt att gå tillväga beroende på hur mycket du kan tänka dig att betala och hur mycket jobb du själv vill göra:

  • Prenumerationstjänster – mot en avgift kan du söka efter en au pair i deras databas
  • Facebook grupper – gratis att hitta på egen hand
  • Agenturer som hanterar det mesta åt dig
  • Rekommendationer från vänner och bekanta

Tänk på att det är betydligt enklare att anställa en au pair från EU

Prenumerationstjänster där du själv kan söka efter en au pair

På plattformen Au pair world kan du söka en au pair på egen hand. Du behöver ha premiummedlemsskap för att kunna kontakta potentiella au pairer. Det kostar 39,90 Euro i månaden. Tänk på att inte använda deras kontraktsmall eftersom den inte följer de krav som finns i svensk lagstiftning. Diretto har gratis mallar anpassade till svenska regler.

En liknande plattform med samma pris är aupair.com. Där kan du även söka efter annan typ av hjälp i hemmet.

Facebookgrupper där du kan leta efter en au pair

Det finns flera Facebookgrupper där det är gratis att söka en au pair. En del sköts bra och en del har tyvärr mycket spam:

Agenturer som hjälper till att hitta en au pair

Våra kunder som vill ha full service inklusive hjälp med visumhantering har ofta använt sig av Energy au pair. Det kostar 4000 kr för att hjälpa dig att skaffa en au pair.

Det finns även Scandinavian au pair center som tar 6000 kr för sina tjänster.

Agenturen hjälper till med gallring och presenterar några kandidater för dig. Om det inte fungerar och au pairen lämnar inom tre månader så hjälper de dig att hitta en ny au pair.

Har du tips på andra sätt att hitta en au pair?

Tipsa gärna oss om du hittar andra kanaler för att hitta en au pair eller om du har feedback om de sätt som vi presenterat här! På så vis kan vi hålla informationen uppdaterad. Du når oss på support@diretto.se

Diretto, den digitala lönebyrån för dig som anställer hjälp i hemmet

Om du antäller en au pair som privatperson så kan du enkelt betala lön genom vår tjänst. Det blir vitt, du kan använda ditt rutavdrag och det blir billigare än att gå via en au pair-agentur. Priset för tjänsten är 2,5% av bruttolönen men minst 69 kr per betalning. Kom igång genom att skapa konto gratis! Vi svarar gärna på dina frågor på support@diretto.se