au pair senior

Har du kanske ett rum över efter att barnen har flyttat ut? Har du behov av viss hjälp i vardagen och är intresserad av andra kulturer? Då kanske au pairkonceptet skulle kunna vara något för dig? Du vet väl att au pairer inte nödvändigtvis har hand om barnomsorg?

Diretto har tillsammans med Swedish at work startat en kampanj som syftar till att hjälpa flyktingar att både hitta ett arbete och en bostad samtidigt som du kan få hjälp i vardagen. Detta samarbete innebär att du får hjälp med matchningen. Denna artikel beskriver hur ett sådant utbyte skulle kunna gå till.

au pair senior

Historien om Astrids au pair för äldre istället för hemtjäst

Astrid är 79 år ung och berättar för oss:

– Jag är ju ung i sinnet men kroppen börjar bli skröplig. Min hemkommun säger att jag för pigg för att ha rätt till hemtjänst. Jag behövde hjälp att handla och att laga mat och jag ville inte störa barnen med sånt eftersom de har fullt upp med sina jobb och sina familjer. En bekant tipsade om att man kan anställa en hjälp i hemmet privat, som en au pair men som har hand om samma sysslor som hemtjänsten skulle göra. Jag blev intresserad och nappade. Jag kontaktade förmedlingen som min väninna pratade om och de hittade en ung dam som hade flytt från kriget i Ukraina som ville arbeta hos mig. Hon heter Natasiya och är mycket sällskaplig och duktig på att laga mat.

– Au pair säger du, innebär det att hon bor hos dig?

– Ja, jag har ju ett gästrum som bara står tomt så jag fick hjälp av mitt barnbarn att inreda det. Natasiya äter dessutom med mig på min bekostnad som en vanlig au pair.

– Vilka sysslor hjälper Natasiya dig med förutom matlagning?

– Hon hjälper mig att tvätta och städa när det behövs och hon går och handlar på ICA. Jag skriver en matlista så hon också får tillfälle att träna på vad varorna heter på svenska.

– På tal om det, hur kommunicerar ni med varandra? Talar ni engelska?

– Vi är båda ganska dåliga på engelska, men i början tog vi det enklaste tar vi på engelska, som ”here”, ”there” och sånt. Sen får jag lära mig lite ukrainska ord, som chasnyk som betyder vitlök. Men Natasiya är duktig på att lära sig svenska och så har hon fått börja gå på SFI-kurser.

Läs mer om au pairer och SFI

– Är det något mer du vill säga till andra som är intresserade av det här konceptet?

– Ja, förutom hjälp i hemmet så är det mycket trevligt med sällskapet. Jag har lärt mig jättemycket om kulturen i Ukraina och vilken god mat! Sen känns det såklart bra att kunna hjälpa någon som flyr från kriget och behöver arbete och bostad. Dessutom kan jag göra det genom att betala ut vit lön!

Är du intresserad att veta mer om au pair för äldre?

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig!

Betala lön till din au pair med Diretto.se

Läs även: Så betalar du lön och gör rutavdrag för au pair »

Diretto.se är en digital lönebyrå för privatpersoner. Med vår tjänst kan du enkelt betala lön till din au pair, kostnad från 88 kr per månad. Du får hjälp med den förenklade arbetsgivardeklarationen och lönespecifikationen skickas automatiskt till au pairen. Support ingår i tjänsten och vi har vid det här laget koll på det mesta vad gäller au pairer. Vi svarar gärna på frågor på support@diretto.se