Hur du skaffar visum till din au pair i Sverige

Denna artikel om att ordna visum (uppehållstillstånd) för din au pair är en del i Direttos guide för hur det fungerar att bli värdfamilj för en au pair och bli värdfamilj i Sverige. Dessa är artiklarna i serien:

Visum (uppehållstillstånd) för au pairer från ett icke EU-land

Om du i Sverige anlitar en au pair som kommer från ett land som inte tillhör EU så behöver ni ansöka om visum (uppehållstillstånd) hos Migratonsverket. Au pairer som är från EU har automatiskt rätt att arbeta i Sverige och kan sätta igång att jobba direkt från dag 1.

Ansök om uppehållstillstånd för din au pair från ett icke EU-land

För att uppfylla Migrationsverkets krav för att få uppehållstillstånd att behöver man:

  • ha ett giltigt pass (om ditt pass är på väg att gå ut bör du förlänga det eftersom du inte kan få tillstånd för längre tid än ditt pass är giltigt)
  • ha fyllt 18 men inte 30 år när beslutet fattas
  • ha ett skriftligt avtal om arbete från en familj i Sverige där det framgår att du ska arbeta med lättare hushållsarbete och barnpassning högst 25 timmar per vecka (tiden för hushållsarbete och studier får tillsammans inte överstiga 40 timmar per vecka) Använd gärna Direttos avtalsmall
  • ha, eller ha ansökt om, en heltäckande sjukförsäkring som gäller vid vård i Sverige. Se avsnittet om försäkring
  • ha tillräckligt med pengar för din vistelse i Sverige och för att kunna betala din hemresa
  • inte ha några medföljande familjemedlemmar
  • betala en avgift à 1500 SEK

Läs mer om hur ni ansöker på Migrationsverkets webbplats »

EU-medborgare behöver inte visum för att jobba som au pair i Sverige

Personer som bor i ett EU-land behöver inget uppehållstillstånd för att arbeta som au pair i Sverige. Det är därför enklare och billigare att anställa någon från EU. Läs mer om skillnader mellan att anställa en au pair från EU jämfört med en från utanför EU »

Läs nästa steg i guiden »