Vilka försäkringar behöver din au pair?

Denna artikel om försäkring för au pair i Sverige är en del i Direttos guide för hur det fungerar att anlita en au pair och bli värdfamilj i Sverige. Dessa är artiklarna i serien:

Ingen obligatorisk försäkring för au pair från EU

Au pairer som inte är EU medborgare måste inte ha en försäkring. De har rätt till nödvändig vård i Sverige på samma villkor som Svenska medborgare. Om du erbjuder din au pair ett kontrakt som löper över 1 år så har au pairen rätt att folkbokföra sig i Sverige och då har hen inte bara rätt till nödvändig vård utan vård på samma sätt som alla invånare i Sverige. Däremot kan det vara bra att teckna en olycksfallsförsäkring för din au pair eftersom det ger extra skydd i fall olyckan skulle vara framme – se alternativ nedan.

Migrationsverkets krav gällande försäkring för din au pair

För att utfärda uppehållstillstånd för en au pair i Sverige kräver Migrationsverket att ”du som arbetsgivare har tecknat en olycksfallsförsäkring för honom eller henne som bland annat bör omfatta olyckor under arbetstid samt sjukdom om au pairen blir sjuk av sitt arbete”. Läs mer på Migrationsverkets webbplats »

Skaffa rätt försäkring till din au pair

Bolag som erbjuder försäkring till din au pair i Sverige

Eftersom au pairer saknar svenskt personnummer kan du inte teckna en vanlig personförsäkring. Här ser du en lista över bolag som erbjuder försäkringar till personer utan svenskt personnummer. De flesta av Direttos användare som har au pairer som inte är EU medborgare har tecknat Dr Walter med tillägg och fått godkänt uppehållstillstånd hos Migrationsverket. Det går bra att avsluta försäkringen om au pairen åker hem i förtid. Tidigare kunde man teckna försäkring hos Fora för au pairer men det är inte möjligt längre.

Betala lön till din au pair med Diretto.se

Läs även: Så betalar du lön och gör rutavdrag för au pair »

Diretto.se är en digital lönebyrå för privatpersoner. Med vår tjänst kan du enkelt betala lön till din au pair, kostnad från 88 kr per månad. Du får hjälp med den förenklade arbetsgivardeklarationen och lönespecifikationen skickas automatiskt till au pairen. Support ingår i tjänsten och vi har vid det här laget koll på det mesta vad gäller au pairer. Vi svarar gärna på frågor på support@diretto.se