Guide för att anställa en au pair i Sverige

Denna artikel om att anlita au pair är en del i Direttos guide för hur det fungerar att bli värdfamilj och anställa en au pair i Sverige. Dessa är artiklarna i serien:

Hur funkar det att anställa en au pair i Sverige?

Först och främst är det bra att veta att privatpersoner i Sverige själva kan anställa någon som hjälper till i hemmet, vare sig det är en au pair, nanny eller hjälp i trädgården – och använda sig av rutavdraget för att få ner skattekostnaden. Att själv anställa är mer ekonomiskt än att gå via en firma. Med Diretto blir det enkelt att hantera lön, skatt och rutavdrag när du som privatperson blir arbetsgivare.

Här har du några punkter som du kan gå igenom så du vet om au pair-konceptet passar dig.

Au pair lagar pannkakor

Vad är en au pair?

Au pair är en barnvakt som kommer från ett annat land och som vill få kulturellt och/eller språkligt utbyte samtidigt som man jobbar hos en familj med barnpassning och enklare hushållssysslor. Au pair betyder ”jämställd med” vilket innebär att au pairen ska behandlas som en familjemedlem, även om det formellt handlar om en anställning.

Man kan inte vara au pair i sitt eget hemland och man är inte en au pair om man inte bor i familjen där man jobbar, då kallas det det nanny, barnflicka eller barnvakt. Det kan så klart också kan vara alternativ för att lösa barnomsorgen om det passar familjen bättre.

Passar det dig och din familj att anställa en au pair?

Upplever du och din familj att det är en utmaning att få ihop karriär, hushållsarbete och familj? Är du intresserad av andra kulturer och har ett rum över? Då kanske en au pair kan vara något för dig.

Läs mer om för- och nackdelar med au pair-konceptet »

Hur du hittar en au pair

Det finns ett antal olika sätt att få tag i en au pair i Sverige. Läs Direttos sammanställning om hur man kan hitta en au pair »

Vad kostar det att anlita en au pair?

Att ha en au pair kan vara en prisvärd lösning för barnomsorg om man har ett rum över hemma. Det är också en möjlighet att lära känna någon från en annan kultur. Läs mer om kostnaden för au pair här »

Behöver jag ett kontrakt med min au pair?

Ja, det är nödvändigt att upprätta ett kontrakt eller anställningsavtal med din au pair. Diretto erbjuder gratis mall för kontrakt med au pairer »

Visum

Au pairer som inte är från ett EU-land behöver ett uppehållstillstånd. Läs mer här »

Vilka försäkringar behöver din au pair?

Au pairer från ett icke EU-land behöver försäkras. Läs mer här »

Diretto, den digitala lönebyrån för dig som anställer hjälp i hemmet

Om du antäller en au pair som privatperson så kan du enkelt betala lön genom vår tjänst. Det blir vitt, du kan använda ditt rutavdrag och det blir billigare än att gå via en au pair-agentur. Priset för tjänsten är 2,5% av bruttolönen men minst 69 kr per betalning. Kom igång genom att skapa konto gratis! Vi svarar gärna på dina frågor på support@diretto.se