När au pairen kommit – bankkonto och registrering hos Skatteverket

Vad behöver man göra när au pairen har anlänt? Hur registrerar man au pairen hos skatteverket och måste au pairen ha ett svenskt bankkonto? Här kommer några tips:

Vad behöver man tänka på när au pairen har kommit?

Registrering av au pairen hos skatteverket

Hur au pairen ska registreras hos skatteverket beror på hur lång vistelsen i Sverige planeras vara

Kortare tid än 6 månader – ansök om SINK

Det finns två alternativ vid kortare vistelse än 6 månader. Antingen kan man ansöka om så kallad SINK-skatt, Statlig inkomstskatt för utomlands bosatta. Det innebär 25% skatt på lönen men ingen skatt på förmånerna. Vid SINK-skatt behövs heller ingen deklaration.

Om au pairen inte har någon inkomst i hemlandet (eller något annat land) kan det istället vara förmånligare att beskattas enligt inkomstskattelagen. Om man har minst 90% av sin inkomst i Sverige får man göra fullt grundavdrag här så då blir skatten lägre än med SINK. Här gärna av dig till Diretto om du är osäker: support@diretto.se

Mer än 6 månader men mindre än ett år – registrering för A-skatt hos Skatteverket

Om vistelsen är kortare än ett år (365 dagar eller mindre) så ska man göra anmälan för A-skatt. Läs mer på Skatteverkets webbplats. I detta fall får au pairen samordningsnummer. Det kan ta många veckor att få samordningsnummer. Men, man ska inte vänta på att få samordningsnumret innan man kan börja betala lön och skatt. Direttos tjänst hanterar detta; när samordningsnumret kommer så uppdaterar man bara uppgifterna om den anställde i Diretto.

Om au pairen stannar mer än ett år – folkbokföring

Ifall kontraktet är längre än ett år ska din au pair folkbokföra sig hos Skatteverket. Au pairer som behöver uppehållstillstånd för att jobba i Sverige kan vanligtvis inte folkbokföra eftersom uppehållstillståndet oftast är på 365 dagar men det krävs ett kontrakt och uppehållstillstånd på 366 dagar för att få bli folkbokförd. Om man folkbokför sig i landet får man ett svenskt personnummer och bland annat rätt till vård i Sverige på lika villkor som medborgare. Öppna länk från Skatteverket med information om att flytta till Sverige.

Här hittar du gratis kontraktsmall för din au pair

Bankkonto för utbetalning av lön

Cash är kanske king, men inte i Sverige. Din au pair har rätt att öppna ett bankkonto i Sverige även utan personnummer och samordningsnummer men det brukar vara enklare när numret har kommit. För att få tillgång till Bank-id och Swish mm krävs dock personnummer. Många upplever att det är krångligt och att det tar lång tid att öppna bankkonto i Sverige, då kan Revolut vara ett alternativ. Flera av våra kunder har tipsat om att det går snabbt och smidigt. Det går att betala nettolönen till ett utländskt bankkonto. I Direttos tjänst väljer du då att du bara ska hantera skatten via Diretto.

Läs mer om vad det kostar att ha en au pair i Sverige

Guiden

Denna artikel om att anlita au pair är en del i Direttos guide för hur det fungerar att bli värdfamilj och anställa en au pair i Sverige. Dessa är artiklarna i serien:

Diretto, den digitala lönebyrån för dig som anställer hjälp i hemmet

Om du antäller en au pair som privatperson så kan du enkelt betala lön genom vår tjänst. Det blir vitt, du kan använda ditt rutavdrag och det blir billigare än att gå via en au pair-agentur. Priset för tjänsten är 2,5% av bruttolönen men minst 69 kr per betalning. Kom igång genom att skapa konto gratis! Vi svarar gärna på dina frågor på support@diretto.se