Flydde kriget i Ukraina och fick jobb som nanny hos familj i Sverige

Lena var på besök hos vänner i Sverige när kriget bröt ut. Plötsligt var hon en flykting i behov av boende och arbete. Hon började snabbt söka jobb. Hon var beredd att jobba med vad som helst men hennes dröm var att jobba med barn. Samtidigt förberedde Alexandra sig för att gå tillbaka till jobbet på heltid efter sin föräldraledighet. Tillsammans med sin man Tord utvärderade hon olika barnomsorgsalternativ och fann att privat anställning av en nanny skulle vara det bästa för familjen. Diretto var det självklara valet för att hantera nannyns lön. Att hitta Lena var den perfekta matchningen.

Läs om hur en inneboende nanny löste VAB- pusslet för Matilda och Marco

Nanny Lena, Alexandra och Gustav

Alexandra arbetar som jurist på ett företag som tillverkar medicintekniska produkter och Tord är mjukvaruutvecklare. Båda jobbar hemifrån. Alexandra planerade att gå tillbaka till jobbet på heltid efter föräldraledigheten. Hon var väl medveten om att den vanligaste och mest ekonomiska lösningen i Sverige är förskola. Men hon ansåg att hennes son Gustav fortfarande var för liten och med den pågående pandemin kände hon att förskolan skulle utsätta familjen för infektionsrisker. Alexandra upplevde också att hennes vänner och kollegor som hade små barn antingen alltid var på väg för att hämta sjuka barn på förskolan eller jobbade hemifrån med barn som sprang runt i bakgrunden.

– Många vänner sa att det skulle bli för dyrt att anställa en nanny. Naturligtvis är en nanny dyrare jämfört med förskola men för oss är det definitivt värt det. Att anställa privat minskar kostnaderna jämfört med att gå via ett barnvaktsbolag.

– Man omvärderar vad som är dyrt när man inser att lönen för nannyn kan hjälpa en att leva ett stressfritt liv. Så länge du har ett intressant jobb och tjänar mer pengar än nannyn är det vara värt det, säger Alexandra.

Hittade nanny i Sverige genom jobbinlägg på ryska

Alexandra är från Kazakstan och hennes modersmål är ryska. Så hon ville hitta en nanny som redan var i Sverige och som kunde prata ryska med hennes son för att säkerställa att han skulle lära sig språket. Det var när Alexandra bläddrade igenom en rysk/svensk jobbsajt som hon hittade inlägget där Lena sökte jobb. Lena förklarade att hon var beredd att arbeta med vad som helst, trädgårdsarbete, städning, fabrik men att hon föredrar att arbeta med barn.

– Jag var lite oroad innan jag anställde barnskötaren. Tänk om min son blir så förtjust i sin nanny att jag kommer på andra plats? Men jag har lärt mig att det inte fungerar så, det finns tillräckligt med kärlek till alla som tar hand om barnet och en nanny ersätter inte en förälder, säger Alexandra.

Kollega tipsade om Diretto för hantera nannyns lön

När Tord och Alexandra utvärderade olika alternativ förklarade en före detta kollega att det mest ekonomiska sättet att anlita en barnskötare är att anställa privat. Hon rekommenderade också att använda Diretto för löneadministrationen. Lenas lön är 130 sek i timmen. Slutkostnaden blir 130 kr i timmen eftersom Alexandra gör rutavdrag för arbetsgivaravgifterna. Lena har även 25 semesterdagar per år som familjen betalar för.

Läs även: Vad kostar en nanny på heltid?

Nannyn Lena arbetar 6 timmar per dag

Familjens morgonrutin börjar klockan 7 när lille Gustav vaknar. Tord sköter morgonpasset. Far-och-son-tid inkluderar frukost, lek och lite tv. Alexandra börjar jobba klockan 8.00. Klockan 10 kommer nannyn Lena. Det är det dags för Tord att börjar jobba. Lena tar hand om Gustav klockan 10-16. Ibland tar Alexandra och Tord pauser från jobbet och fikar med Lena och Gustav. Lena lagar lunch till Gustav och ser till att han sover middag. De flesta dagar äter Lena och Gustav lunch utomhus eftersom Gustav verkar ha bättre aptit ute i det fria. Klockan 16 kommer de hem från lekplatsen och det är då Alexandra slutar jobbet och hon tar över efter Lena. När Tord slutar jobbet vid 18-tiden äter familjen middag tillsammans.

Nannyn Lena har blivit som en mormor

Att ta hand om ett barn håller tankarna borta från kriget en stund

Lena arbetade som konditor i Ukraina. Rysslands invasion förändrade allt och är förstås en traumatisk upplevelse. Alexandra vill stötta Lena och hoppas att Lena ska börja ett nytt liv i Sverige. Nu när Lena har ett jobb som barnskötare ökar det hennes möjligheter att stanna i Sverige. Alexandra vill bli en så bra arbetsgivare som möjligt för att Lena ska vilja jobba länge som familjens nanny. Lena upplever hon blir lugn i sinnet av att ta hand om Gustav. Det hjälper henne att hålla tankarna på kriget borta. Hon älskar barn.

Betala lön till din nanny med Diretto.se

Kan du erbjuda arbete i ditt hem? Läs mer om hur du som privatperson anställer en ukrainsk flykting

Diretto.se är en digital lönebyrå för privatpersoner. Med vår tjänst kan du enkelt betala lön till någon du har anställt privat tex nanny eller au pair, kostnad från 88 kr per månad. Lönespecifikationen skickas automatiskt till din anställd. Support ingår i tjänsten och vi har vid det här laget koll på det mesta vad gäller privatpersoner som anställer. Vi svarar gärna på frågor på support@diretto.se