Deprecated: The behavior of unparenthesized expressions containing both '.' and '+'/'-' will change in PHP 8: '+'/'-' will take a higher precedence in /home/lzlejjyy/public_html/diretto_blog/wp-content/plugins/quiz-master-next/php/template-variables.php on line 1204
Vad kostar en nanny på heltid? – Direttos blogg
Nanny på heltid som hämtar barn

Har du stort behov av hjälp med barnen? Har du funderat över att anställa en nanny heltid och undrar vilken kostnad det innebär? I den här artikeln redogör vi för kostnaden att ha en nanny på heltid som du själv har anställt. Det är betydligt billigare att anställa själv än att köpa en tjänst via en firma. Då undviker du mellanhänder men du kan ändå göra rutavdrag. Vi på Diretto är experter på att hjälpa privatpersoner som anställer hjälp i hemmet.

Läs även om familjen som tröttnade på att vabba: Inneboende nanny löste VAB-pusslet

Här hittar du gratis kontrakt för barnvakt.

Räkneexempel – kostnad för en nanny 40 timmar i veckan

Räkneexemplet nedan är baserat på 40 timmars arbete i veckan (=heltid) till marknadsmässiga timlöner exklusive semesterersättning. Mer erfarenhet och högre utbildning samt obekväma arbetstider kan så klart påverka lönen.

Ålder/erfarenhet Timlön Månadskostnad efter rut
18 år10017 300
>19 år ingen erfarenhet10518 200
>19 år + >3 mån erfarenhet11519 900
>19 år + >1 års erfarenhet + barnskötarutbildning12822 200

Det finns inga minimilöner i Sverige så det finns egentligen inget hinder att betala en lägre lön men vi rekommenderar att man betalar minst enligt lönenivåerna i kollektivavtalen. Mer läsning om rekommenderade lönenivåer (obs inklusive semesterersättning): Vilken lön ska jag betala till barnvakten?

Nanny på heltid som hämtar barn
En nanny som kan hämta och lämna barnen underlättar mycket

Rutavdrag för en nanny som du anställt själv

Rutavdraget för en nanny som du anställt privat funkar annorlunda jämfört med rutavdraget när du köper en tjänst – oavsett om det är heltid eller deltid. Rutavdraget motsvarar arbetsgivaravgiften (en skatt som alla arbetsgivare måste betala). Beroende på nannyns ålder så är arbetsgivaravgiften mellan 10 och 32% men den kan du alltså göra rutavdrag för.

Testa vår lönekalkylator för att se hur rutavdraget funkar när du själv anställer: Direttos testkalkylator

En nanny som får en månadslön på 20 000 kr kommer att kosta dig 20 000 kr i månaden (exklusive semesterkostnader) Du kommer då att använda upp mellan 27 000 kr och 83 700 kr i rutavdrag per år – hur mycket beror på nannyns ålder. Rutavdraget är max 75 000 kr per person men är man två har man alltså dubbelt så mycket.

En nanny som jobbar heltid har rätt till 25 semesterdagar

Precis som alla andra anställda i Sverige så har nannyn rätt till semester. Heltidsjobb ger alltså rätt till 25 dagars betald semester per år. Är anställningen kortare än 3 månader kan du betala semesterersättning på 13% istället men är det en längre anställning så kan du räkna med att en nanny som jobbar heltid tjänar in 2 semesterdagar i månaden. När du räknar ut din totala kostnad för nannyn behöver du alltså lägga till ca 13% utöver lönen.

Behöver du hjälp i mindre omfattning än heltid kan du läsa: Så går det till att anställa barnvakt privat och få rutavdrag

Lägre kostnad för en inneboende nanny

En så kallad Live-in-nanny är en inneboende nanny på heltid eller deltid. En inneboende nanny får vanligtvis fri kost och logi – du använder alltså ett ledigt rum i ditt hus som en del av lönen och då blir din kostnad lägre. Ett boende i t ex Stockholm, Göteborg eller Malmö kan vara en värdefull förmån som kan underlätta rekryteringen.

Behöver du hjälp med VAB eller reser i jobbet och behöver någon som är med barnen på natten, då är en inneboende nanny ett bra alternativ. Det förutsätter så klart att du har ett rum över och att du trivs med att ha en person till i ditt hus.

Läs mer: Vad kostar en inneboende nanny?

Övriga kostnader

Om barnens nanny blir sjuk så fungerar det precis som för vilken anställd som helst i Sverige, nannyn har rätt till sjuklön på 80% av lönen från andra sjukdagen. Kontakta Diretto så guidar vi dig om du behöver hjälp med detta!

Har du planerat att nannyn ska fixa lunch till sig och barnen? Då kan det vara bra att veta att du kan du erbjuda en gratis måltid per dag utan att det uppstår någon förmånsskatt.

Läs också: Barnflicka, nanny, barnvakt, au pair – vad är skillnaden?

Använd Diretto för att hantera skatt och rutavdrag

Diretto.se är en digital lönebyrå för privatpersoner som anställer hjälp i hemmet. I vår tjänst kan du enkelt hantera skatt och rutavdrag för en person du själv anställt i ditt hem. Planerar du att anställa en nanny på heltid eller kanske bara några timmar i veckan? Oavsett så är du hjärtligt välkommen att kontakta oss så svarar vi gärna på dina frågor om lön, rutavdrag, skatt och andra regler: support@diretto.se

Har du redan anställt någon i ditt hem och tycker att administrationen tar för lång tid? Skapa konto hos oss och spara massor av tid! Våra kunder använder Diretto för att hantera skatt och rut/rotvdrag för personer som de anställt privat tex au pair, barnvakt, nanny, trädgårdshjälp, bygg- och hantverkshjälp och hjälp med gamla föräldrar. Diretto fungerar även om du anställer hjälp med tjänster som inte ger rätt till rut eller rotavdrag t ex läxhjälp och matlagning – då blir det ännu förmånligare att anställa själv jämfört med att köpa en tjänst.