Så kan du som privatperson anställa en ukrainsk flykting

Vi får mycket frågor om vad som gäller när man som privatperson ska anställa en ukrainsk flykting. I många Facebook grupper erbjuder ukrainska flyktingar sina tjänster t ex med trädgårdsarbete eller hushållsarbete. Har du ett jobb att erbjuda men har funderat över hur du ska hantera betalningen för att det ska bli vitt och schysst? Det är faktiskt enklare än man kan tro för en privatperson att betala vit lön till en ukrainare. Dessutom kan du göra rut- och rotavdrag för arbetsgivaravgiften.

Du som privatperson kan anställa en ukrainsk flykting till exempel för att hjälpa dig i trädgården.

Ukraniska flyktingar har rätt att arbeta i Sverige

EU har aktiverat massflyktingdirektivet. Det innebär bland annat att Ukrainska flyktingar har rätt att arbeta i Sverige. Flyktingar som kommer till Sverige registrerar sig hos migrationsverket och får då ett så kallat LMA-kort (lag om mottagande av asylsökande). Du som arbetsgivare kan be att få se kortet. Alla som har kunnat bevisa sin identitet har beteckningen UT-UND dvs undantagen från krav på arbetstillstånd på sitt kort. Du som privatperson kan alltså lagligen anställa en ukrainsk flykting – så länge du betalar lönen vitt.

Privatpersoner kan anställa andra privatpersoner – ingen registrering krävs

Alla privatpersoner har rätt att anställa andra privatpersoner och betala lön. Det behövs ingen registrering men du behöver dra preliminärskatt och deklarera lönen som du betalar ut. Detta kan du enkelt göra i Direttos prisbelönta digitala tjänst.

Rut och rotavdrag för en Ukrainsk flykting som du anställt privat

Du kan göra rut och rotavdrag även för en person du själv har anställt. Avdraget täcker arbetsgivaravgifterna så din kostnad efter skatt blir lika med timlönen. Betalar du någon 160 kr i timmen så blir din kostnad efter rut/rot 160 kr. För att deklarera lönen och avdraget så använder man den förenklade arbetsgivardeklarationen. I Direttos tjänst skapas den automatiskt.

Läs även: Peters 4 bästa tips när du anställer bygg och trädgårdshjälp privat

Inget samordningsnummer behövs för att komma igång och betala lön

Ukrainska flyktingar och andra som är nya i Sverige kanske inte ännu fått personnummer eller samordningsnummer. Det är inget problem för det går bra att betala in skatten utan något nummer. Det är till och med så att när någon fått lön och betalat skatt så har de rätt att få ett samordningsnummer genom att de registrerar sig för A-skatt. Mycket i Sverige blir enklare om man har ett samordningsnummer.

Inget bankkonto behövs, du kan betala nettolönen kontant

Många flyktingar har inte hunnit få ett bankkonto men det är inget hinder. Bankkortet som asylsökande får av Migrationsverket kan man inte sätta in lön på. Däremot kan du betala nettolönen kontant och hantera skatten med Swish i Direttos tjänst. Att ha fått en lön underlättar för att få öppna ett bankkonto i Sverige. Tjänsten Revolut, vars grundare är ukrainare, erbjuder dessutom ett enkelt sätt för ukrainska flyktingar att öppna ett bankkonto.

Betala lön i nivå med kollektivavtal

Att betala en schysst lön innebär att man betalar minst i nivå med kollektivavtal. För trädgårdsarbete så är till exempel lägsta lönenivån för en person som fyllt 18 år utan erfarenhet 138 kr i timmen inklusive semesterersättning. En kvalificerad person som har utbildning och mer än 3 års erfarenhet ska ha minst 172 kr per timme inklusive semesterersättning enligt kollektivavtalet. Är du osäker kan vi på Diretto hjälpa dig att kolla upp vad kollektivavtalet säger för det jobb som du har att erbjuda.

Räkna ut din kostnad efter rut eller rotavdrag i Direttos lönekalkylator

Använd Diretto för lön, skatt och rut- eller rotavdrag

Som privatperson och arbetsgivare kan du hantera administrationen manuellt. Men för från 69 kr per betalning kan du enkelt hantera allt i Direttos tjänst kan du hantera lönen, skatten och eventuellt rut eller rotavdrag. Den anställde får automatiskt en lönespecifikation. På vår sida Diretto.se kan du räkna ut hur mycket lönekostnaden blir med eller utan rut/rot.

1000 kr eller mer i lön kräver deklaration

Om du som privatperson betalar någon över 1000 kr så behöver lönen deklareras. Kanske har du läst att det räcker att skicka en kontrolluppgift om lönen är under 10 000 kr? Vi avråder verkligen från denna metod för då försvinner möjligheten till rut och rotavdrag och den anställde kan få obehagliga överraskningar i form av kvarskatt för både inkomstskatten och de sociala avgifterna. Det bästa är att arbetsgivaren deklarerar, då slipper den anställde överrakningar och du som arbetsgivare kan göra rut- /rotavdrag för de sociala avgifterna.

Checklista för att anställa ukrainsk flykting som privatperson

  1. Kom överens som arbetsuppgifter och timlön
  2. Räkna ut och betala nettolönen
  3. Ge den anställde en lönespecifikation
  4. Deklarera lönen och rut/rotavdraget i den förenklade arbetsgivardeklarationen
  5. Betala skatten till Skatteverket

All administration kan enkelt hanteras i Direttos tjänst. Vid frågor är du välkommen att kontakta oss via Support@diretto.se