Inneboende nanny löste VAB-pusslet

Är du en av många föräldrar som håller på att bli galen på allt vabbande? I covidtider räcker det med några droppar snor och så kommer samtalet från förskolan eller skolan. Förutom att skapa ett hål i ekonomin så kan vab skapa stress kopplat till jobbet. Vissa väljer att tacka nej till spännande jobberbjudanden under småbarnsåren. Men, har du råd och har du ett rum över så kan en lösning vara att anställa en nanny som bor i familjen. Diretto är en digital lönebyrå för privatpersoner som själva anställer hjälp i hemmet – vår kund Matilda berättar hur hon och hennes man löst vab genom att anställa en nanny som bor i deras gästrum.

Under Corona är det många som ”Vobbar”

Höll på att stressa sönder

Matilda och Marco bor utanför Stockholm. Matilda jobbar som konsult och hjälper företag med ISO-certifiering. Marco jobbar som läkare. De har två söner på 5 och 3 år.

När Covid kom så tredubblades vårt vabbande. Barnens förskola blev ju tvungna att vara hårda. Minsta lilla snordroppe så var det bara att åka och hämta killarna. Vi turades om att vabba. Marco kunde oftast få en vikarie men för mig som egenföretagare blev det hemskt jobbigt. Vissa möten var jag tvungen att ta fast barnen var hemma, oftast var de inte särskilt krassliga utan behövde sysselsättas. Det var en hemskt stressig period. På kvällar och helger försökte jag ta igen allt och jag tänkte att om det fortsätter så här så har jag snart inga kunder kvar. Jag kände att jag höll på att gå in i väggen berättar Matilda.

Hittade en nanny via Facebook

Via en kompis hörde jag att man själv kan anställa en nanny och göra rutavdrag för arbetsgivaravgifterna. Jag har alltid trott att det måste gå via ett företag och dessutom hittade jag inga företag som tillhandahåller nanny eller barnvakt som kan ta VAB. Via en grupp på Facebook kom jag i kontakt med Valentina, en spansk tjej som var sugen på att komma till Sverige och jobba. Vi intervjuade några personer, både från Sverige och andra EU-länder men fastnade för Valentina. Marcos mamma är från Latinamerika så det passade så bra med någon som kan prata spanska med barnen. Valentina är egentligen språkvetare men har svårt att få jobb och ville komma ut i världen.

När Valentina inte jobbar så pluggar hon digital marknadsföring på distans. Hon gör det i sin egen takt så det passar bra att kombinera med nanny-jobbet. Fast hon kom hit mitt i pandemin har hon lyckats få flera kompisar och trivs bra.

Läs också: Barnvakt, nanny, barnvakt, au pair – vad är skillnaden?

Lättnad med en nanny som hjälper till med VAB

En vanlig vecka utan VAB jobbar Valentina 18 timmar. Hon lämnar barnen tre dagar i veckan och hämtar dem alla vardagar. Hon passar dem också en kväll i veckan när Matilda och Marco tränar padel. Om barnen är krassliga och inte kan gå på förskolan så passar Valentina dem. Då utökas ju arbetstiden med fler timmar. Någon gång ibland om Marco jobbar natt och Matilda behöver resa bort i jobbet har Valentina även hand om barnen på natten.

Valentina har även hand om all tvätt. Det var inte tanken från början men hon tyckte att vi hade ett kaos så hon föreslog själv att vi skulle lägga till några timmar så hon skulle kunna styra upp tvättsituationen. Det är en fantastisk hjälp.

-Mitt liv har blivit så mycket lättare. Vi vabbar alltså nästan aldrig nu för tiden. Stressen har lagt sig. Det är också skönt att vara ytterligare en vuxen i huset. Barnen tycker det är toppen med Valentina. Hon äter med oss och vi turas om att laga mat.

Läs också: Så betalar du lön och gör rutavdrag för au pair

Gästrummet visade sig värdefullt

Vi har ett gästrum i vårt hus. Där bor nu Valentina. Alla måltider ingår också i Valentinas kontrakt. Vi betalar henne 130 kr i timmen. För nätter har vi kommit överens om en fast lön på 300 kr – då sover ju både barnen och Valentina men det är ju som att ha jour.

Ett rum som inneboende i vårt område kostar 5-6000 kr i månaden berättar Matilda. När vi räknar ut Valentinas lön så räknar vi att boendet och maten är värda 6000 kr i månaden dvs 46 arbetstimmar. Om hon t ex har jobbat 80 timmar så betalar vi 4400 kr brutto. Man får göra rutavdrag för arbetsgivaravgifterna så då kostar det oss 4400 kr i månaden efter rutavdraget. Valentina behöver betala förmånsskatt eftersom fri kost och logi ingår i lönen, men det blir bara drygt 200 kr i månaden i skatt på förmånerna.

Läs också: Vad kostar det att ha en inneboende nanny?

Tips till dig som funderar på att anställa en inneboende nanny

1. Ett bra rum där en nanny kan trivas

Du behöver ha ett schysst rum över. Vi fixade iordning så att det skulle vara fint innan Valentina kom. Hon har ett skrivbord där hon kan studera och dessutom ett eget badrum. Eget badrum är så klart inte nödvändigt men det är praktiskt.

2. Har du lätt för att trivas med andra människor?

Det är inte alla som trivs med att öppna sitt hem för en annan människa. Det är mycket som ska stämma. Både jag och Marco är sociala personer, vi har rest mycket och tycker det är spännande att lära känna nya personer.

3. Var tydlig med vad som är jobb och fritid

Man måste tänka på att det är en speciell situation att bo hos sin arbetsgivare. Tänk dig själv att bo på jobbet och även tillbringa en del av din fritid där. Valentina har sina bestämda arbetstider. Vi har ”veckomöten” där vi går igenom vad som händer kommande vecka och om vi önskar hjälp extra timmar. Vi har en öppen dialog och diskuterar oss fram om vi har olika åsikter.

4. Du kan hitta en vanlig nanny som hjälper till med VAB

När jag letade efter en nanny så var det flera sökande som redan bodde i Stockholm. Har man inte ett rum över så kan man säkert ändå hitta en nanny som kan hjälpa till med VAB. Många som studerar har flexibla scheman och föreläsningar som de kan titta på i efterhand. Om man anställer själv så kostar det inte lika mycket som anlita någon via en firma då kanske man har råd med fler timmar eller lite högre lön till sin nanny.

-Jag lärde mig att man faktiskt kan överlåta vab (tillfällig föräldrapening) till en annan person. Finns det någon granne, vän eller släkting som hellre passar barn än är på sitt jobb så kan hen faktiskt få vabersättning från Försäkringskassan för dina barn.

Läs även om hur du betalar lön och gör rutavdrag för en nanny eller barnvakt som du själv har anställt

5. Använd Diretto för att hantera lönen

Man kan hantera alla papper själv men det är klart värt det att använda Diretto.se för att hantera lön, skatt, arbetsgivaravgifter och rutavdrag. Jag blev förvånad när jag förstod att det är en pappersdeklaration som ska skickas in till Skatteverket varje månad fast det är 2022. Jag längtar tills Skatteverket digitaliserar den. Men i Direttos tjänst skapas deklarationen automatiskt med rätt förmåner och rutavdrag. Valentinas lönespecifikation skickas automatiskt direkt till henne. Vi fick bra support när vi var nybörjare. Nu tar det bara några minuter.

Hur löser du pusslandet under småbarnsåren?

Diretto söker efter fler personer som vill vara med i vår blogg och dela med sig av sina tips. Marco och Matilda ville gärna dela med sig av sina erfareheter men de ville inte att vi skulle använda deras riktiga namn och de ville inte vara med på bild. Vi har använt bilder från en bildbank. Men vi vill gärna sprida lösningar som gör det enklare att få ihop livet under småbarnsåren. Har du tips som du vill dela med dig? Kontakta oss gärna på support@diretto.se

Läs om Direttos grundare Anna som anställde en kock: Krisiga dagishämtningar med lågt blodsocker – så fick jag idén till Diretto