Vilken lön ska jag betala till barnvakten?

Barnvakt

Att anlita barnvakt är nödvändigt för att få livet att gå ihop för de flesta barnfamiljer. Men hur mycket ska man betala i lön till en barnvakt som passar telningarna? Eftersom vi ofta får den frågan har vi läst på i olika kollektivavtal och sammanställt ett förslag på timlön för barnvakt. Med Direttos tjänst är det superlätt att betala barnvakten vitt, skatt och rut-avdrag räknas ut automatiskt. Diretto, är en prisbelönt digital lönebyrå för privatpersoner som anställer hjälp i hemmet.

Läs mer: Så går det till att anställa barnvakt på egen hand och få rutavdrag

Här hittar du gratis mall för kontrakt till barnvakt

Barnvaktens lön beror på ålder och erfarenhet

Förslag på lön för barnvakt 2021

Barnvaktens
ålder
Timlön inkl.
semesterersättning
Kostnad efter
RUT-avdrag*
15 år9090
16 år9595
17 år100100
18 år110110
19 år och äldre115115
19 år och äldre**130130
19 år och äldre***145145

* Du kan få RUT-avdrag även om du anställer en barnvakt på egen hand Diretto gör det enkelt. **Med tre månaders sammanhängande erfarenhet (ca 500 timmars barnvaktande) *** Med gymnasieutbildning som barnskötare eller liknande och 1 års erfarenhet

Testa vår lönekalkylator och se vad det kostar dig att anställa barnvakten privat och göra rutavdrag!

Barnvaktens ålder, erfarenhet och arbetstider bör påverka lönen

En yngre barnvakt utan erfarenhet får vanligtvis lägre lön än någon som är äldre med mycket erfarenhet. Har barnvakten dessutom utbildning t ex som barnskötare påverkar det också lönen uppåt. Du bör också ta hänsyn till förläggning av arbetstiden, är det på obekväma tiden kan du behöva betala lite mer. Om du bara behöver hjälp en kort stund t ex en timme så kan det också hända att du behöver betala högre lön för den timmen för att det ska vara värt det för barnvakten. Har du ett stort behov av hjälp med barnpassning kan au pair vara ett intressant alternativ. Du kan läsa mer om lön och kostnad för det här:

Läs även: Vad kostar det att ha en au pair i Sverige

Billigast att själv betala lön direkt till din barnvakt

Det är 50-60 kr i timmen billigare att själv betala lön direkt till din barnvakt jämfört med att gå via en barnvaktsfirma (vid samma lön till barnvakten). Men, blir det inte svart då tänker kanske du? Nej, det går hur bra som helst att själv anställa en barnvakt och betala vit lön. På Diretto brinner vi för att hjälpa privatpersoner som är arbetsgivare – vi har därför utvecklat en tjänst som förenklar lönehanteringen och vi svarar på alla dina frågor!

Läs även: Vad kostar nanny på heltid?

Barnvakten kan inte göra rutavdrag men det kan du som arbetsgivare

Ett mycket vanligt misstag är att man inte vet om man jämför lön med eller utan de sociala avgifterna. Om du betalar över 1000 kr per år ska lönen rapporteras till Skatteverket. Om du betalar under 10000 kr per år i lön till barnvakten kan du låta barnvakten hantera avgifterna MEN i så fall bör du lägga på upp till 30% på beloppen ovan eftersom barnvakten då får betala egenavgifter OCH möjligheten till rutavdrag försvinner. Från Direttos sida rekommenderar vi därför verkligen att du som arbetsgivare hanterar skatter och avgifter för då har du möjlighet att göra RUT-avdrag för arbetsgivaravgiften. Med Direttos lönetjänst kan känna dig trygg med att det blir rätt – i lönekalkylatorn kan du testa vad det kostar. Vi svarar också gärna på frågor på support@diretto.se

Läs mer: Okunskap gav barnvakt skattesmäll

Hur har vi kommit fram till siffrorna?

I Sverige finns ingen minimilön så du kan faktiskt betala din barnvakt en timlön på 20 kr helt lagligt så länge det inte är svart (som ju är olagligt). Men, våra kunder är måna både om att betala vitt, och om att betala en rimlig lön. Därför läste vi på i kollektivavtal för b la förskolor för att kunna ta fram rekommendationer. Avtalet reglerar löner för personer som är 19 år eller äldre och har jobbat 3 månader eller som har utbildning och minst 1 års erfarenhet. Avtalet har inga siffror för yngre barnvakter så där har vi extrapolerat lönen genom att titta på andra kollektivavtal. Vi såg då att det är vanligt att yngre får t ex 75% av lönen jämfört med en annan lönegrupp. Avtalet gäller tillsvidare, vi uppdaterar siffrorna när det kommer ett nytt avtal. För kommunals del så är en revision planerad till juni 2021.

Farfar som läser för barnbarn kräver nog ingen lön som barnvakt
Vissa har turen att ha far- eller morföräldrar som gärna ställer upp som barnvakt