När mitt yngsta barn var 9 månader blev jag erbjuden ett jobb som VD för ett internationellt bolag. Det var spännande men det skulle ju krävas mycket jobb och mycket resor. Mina barn var så små, skulle det gå? Efter rådslag med familj och släkt tackade jag ja. ”Kör ända in i kaklet, vi ställer upp och hjälper till när det behövs!” sa min svärfar. Så blev det. Min man Peter skötte det mesta av markservicen och vi fick mycket hjälp av våra föräldrar.
Barnen ville inte ha fil till middag
Men så småningom föll det sig så att Peter också behövde resa en del i sitt jobb. Det blev hemskt jobbigt. Vi hade varit ungefär lika bra på att laga mat när vi träffades men i brist på övning hade jag blivit riktigt kass. Jag hämtade trötta och hungriga barn från skola och förskola. Med lågt blodsocker skulle jag försöka sno ihop något ätbart och helst lite nyttigt. Det var inte någon mysig stund med barnen.
Läs också: Så går det till att göra rutavdrag för en barnvakt som du själv har anställt
Kan jag bidra till integration och få hjälp i vardagen?
Detta var samtidigt som det kom många flyktingar till Sverige. Jag funderade mycket över hur vi snabbt skulle kunna få ut alla nyanlända på arbetsmarknaden. Kunde jag själv göra något för att bidra till integrationen? Då kom jag på att jag ju faktiskt själv kunde skapa ett litet jobb i mitt hem – ett matlagningsjobb. Sagt och gjort satte jag in en annons på arbetsförmedlingen. Först fick jag inte annonsera för jag var inte ett företag men efter att jag läst på och stod på mig gick det bra. Via annonsen fick jag kontakt med Nozir, en asylsökande kock. Lyckan var gjord! Vi hade stora utmaningar att förstå varandra i början men med google translate och kroppsspråk gick det bra.
Nozir kom 6 timmar en dag i veckan och lagade stora volymer av olika rätter som vi sedan kunde värma. Det var en sådan lättnad.
Är det inte jättedyrt att anställa en kock hemma?
Det låter ju fantastiskt lyxigt och dyrt att ha en egen kock. Men när man anställer själv som privatperson så är det inga mellanhänder och ingen moms – då blir det inte så dyrt. Nozir begärde 150 kr i timmen. Jag kollade i ett kollektivavtal för att säkerställa att det var mer än vad som gällde i branschen. En timlön på 150 kr kostade oss 200 kr i timmen med arbetsgivaravgifter. Det är inte rutavdrag för matlagning annars hade kostnaden blivit 150 kr. Totalt sett gick våra kostnader ner för det blev mindre hämtmat och färre restaurangluncher när vi hade så god mat i kylen.
Okunskapen och administrationen hindrade nya jobb
Andra barnfamiljer blev intresserade av att planka vårt ”life hack”. Nozir ville gärna ha mer jobb så jag rekommenderade honom till höger och vänster. Frågorna vi fick: Men då har han väl F-skatt? Har ni anställt honom i Peters företag? Finns det inte en gräns på 10000 kr? Använder ni ett egenanställningsföretag? Okunskapen var kompakt. Ingen jag stötte på visste att privatpersoner kan vara arbetsgivare och själva betala ut lön helt vitt – än mindre att det är så mycket billigare än att köpa en tjänst av ett företag.
Men, när jag förklarade hur man skulle göra för att själv betala ut lön – alltså räkna ut lön, semesterersättning, preliminärskatt, arbetsgivaravgift, fylla i en deklaration och skapa en lönespecifikation – då var det ingen som var intresserad längre.
Idén till Diretto föds
Det kändes sorgligt – här fanns en kille som ville ha mer jobb och familjer som behövde hjälp i vardagen men administrationen satte käppar i hjulet. Jag sökte febrilt efter någon typ av digitalt hjälpmedel men det fanns bara för företag, inte för privatpersoner. Då fick jag iden till Diretto.se – att bygga en tjänst som göra det enkelt för privatpersoner att anställa hjälp i hemmet och betala vitt. Jag blev alldeles lycklig när jag tänkte på vilken nytta den skulle göra. Fler jobb skulle skapas, och fler småbarnsmammor skulle kunna tacka ja när det spännande jobbet dök upp. När vi sedan både vann Stockholms innovationsstipendium och fick finansiering via Vinnova känder jag verkligen att vi var på rätt väg.
Läs också: Anställ bygghjälp privat, slipp moms och få rutavdrag