Kan man ha en svensk au pair i Sverige?

barnvakt kontrakt

En au pair är en ung person som upptäcker en ny kultur genom att studera språk och bo hos en värdfamilj. I familjen hjälper au pairen till med att passa barn och andra enklare hushållssysslor. Det där med ny kultur gör att det skulle bli lite underligt om en svensk familj i Sverige anställer en svensk person och kallar jobbet au pair. Men, kanske undrar du egentligen om det bara är en utländsk person som du får anställa i ditt hem eller om det även går bra att anställa en svensk medborgare som bor i din familj och hjälper till med barnen? I så fall är svaret självklart ja, men vårt tips är att kalla jobbet något annat än au pair.

barnvakt kontrakt
En svensk au pair är kanske egentligen är en inneboende nanny?

Kalla jobbet Inneboende nanny istället för au pair

För det första är en au pair vanligtvis är en person från ett annat land. För det andra så finns det beskrivet i internationella överenskommelser vad ett jobb som au pair innebär. Om du annonserar efter en au pair så påverkar det vad de sökande förväntar sig. Om du har tänkt dig andra arbetsuppgifter och villkor så är det bäst att kalla jobbet något annat. Det gäller oavsett om du hade tänkt dig anställa en svensk au pair eller en au pair från något annat land än Sverige. Du skulle kunna kalla jobbet inneboende nanny, live-in nanny, barnvakt eller barnflicka, ja det finns en hel del alternativ

Läs också: Vad kostar det att ha en au pair i Sverige

En au pair jobbar 25 timmar per vecka

Ett jobb som au pair förväntas man kunna kombinera med studier. En au pair med visum att jobba i Sverige får arbeta max 25 timmar. Kanske behöver du hjälp på heltid? Eller så varierar ditt behov på grund av VAB eller delad vårdnad med barn varannan vecka. Med en nanny är du fri att avtala om vilket antal timmar du vill inom vissa begränsningar. Den ordinarie arbetstiden får uppgå till högst 40 timmar i veckan i genomsnitt för en tid av högst fyra veckor. Det följer av Lag om arbetstid m.m. i husligt arbete som gäller vid den här typen av anställningar.

Räkna ut din lönekostnad efter rutavdrag med vår lönekalkylator

En au pair passar barn och gör enklare hushållssysslor

Vanligtvis ansvarar inte an au pair för matlagning eller veckostädning. Förväntar du dig att sådant ska ingå i jobbet så är viktigt att vara tydlig från början. Behöver du hjälp med hunden, hästen, trädgården eller med din gamla mamma? Så fort det ingår arbetsuppgifter som inte brukar vara au pairsysslor är det bäst att vara tydlig redan när man annonserar efter hjälp.

Läs gärna: Så går det till att anställa barnvakt privat och få rutavdrag

En au pair är som en familjemedlem

Självklart kan en nanny också vara som en familjemedlem men det passar inte alla. Har du en separat lägenhet i ditt hus där nannyn ska bo? Då kanske relationen får mer karaktär av ”arbetsgivare- anställd” än familj? Det viktiga är att vara tydlig innan anställningen om hur man tänker sig att det ska fungera.

Vilken lön ska jag betala till barnvakten?

Betala lön och gör rutavdrag med hjälp av Diretto

Nu vet du att du kan anställa vem du vill och att om ni är en svensk familj i Sverige så är det nog inte en svensk au pair du ska leta efter. Oavsett som du kallar jobbet inneboende nanny, barnflicka eller barnvakt så kan du betala lönen enkelt med vårt tjänst. Diretto är en prisbelönt tjänst för dig som anställer hjälp i hemmet. Du är välkommen att kontakta oss på support@dretto.se om du har frågor om lön, rutavdrag eller skatt!

Läs också: 5 tips till dig som söker barnflicka på heltid