Varför du ska begära vit lön som barnvakt

Barnvakt

Att som barnvakt få vit lön har många fördelar, ändå kan det vara lockande att ta emot svart (obeskattad) lön, eftersom det ofta upplevs enklare av både arbetsgivare och arbetstagare. Dessutom känner man sällan till att det är möjligt att anställa någon som privatperson och gära rutavdrag. Tvärtom vad många tror så behöver det heller inte bli dyrare att betala vit lön än svart.

Barnvakt

Fördelar med att få vit lön

Förutom att det är ett lagbrott från båda parter att betala svart lön och att samhället årligen går miste om 65-70 miljarder kronor i skatteintäkter så finns starka incitament för dig personligen att jobba för vit lön:

  • Du får möjlighet att gå med i a-kassan vilket ger en trygghet om du blir arbetslös
  • Du får pensionsinbetalningar i ditt namn vilket höjer din framtida pension
  • Du har möjlighet att hyra en lägenhet eller låna pengar eftersom du har en registrerad inkomst
  • Du har rätt till föräldrapenning och sjukpenning

Här kan du läsa mer om värdet av att arbeta vitt på SPPs webbplats

Vilken lön ska du ha? Här kan du läsa om lön till barnvakter

Behöver du kontrakt för barnvaktsjobbet? Här finns gratis mall till kontrakt

Konsekvenser av svartjobb

Om du istället tar emot svart lön riskerar du att bli dömd till böter eller i värsta fall fängelse. I så fall blir du också skyldig att betala skatt för inkomst som du har fått fem år bakåt i tiden. Dessutom blir du skyldig att betala en straffavgift. Då dessa skatteskulder även syns i Kronofogdens register blir det svårt att få lån, hyresrätt, mobilabonnemang etc. Läs mer om konsekvenser av svartarbete på Skatteverkets webbplats.

Inkomster över 1000 kronor ska deklareras

Om du får en lön på 1000 kr eller mer av en annan privatperson så ska lönen deklareras till Skatteverket annars är jobbet svart. Det bästa är att din arbetsgivare hanterar skatten för då kan arbetsgivaren göra rutavdrag för de sociala avgifterna. Vid lön under 10 000 kr på ett år skulle arbetsgivaren kunna be dig som barnvakt att hantera skatter och sociala avgifter men det blir sämre för dig eftersom du som anställd inte kan göra rutavdrag för de sociala avgifterna.

Här kan du läsa om hur det kan bli om man inte är påläst: Okunskap gav barnvakt skattesmäll

Tipsa din arbetsgivare om Diretto – vit lön med rutavdrag

Tipsa din arbetsgivare om Direttos tjänst! Med vår tjänst är det enkelt betala lön till någon man har anställt privat tex barnvakt eller au pair. Du som anställd får lönespecifikationen skickad automatiskt till dig. Support ingår i tjänsten och vi har vid det här laget koll på det mesta vad gäller privatpersoner som anställer. Vi svarar gärna på frågor på support@diretto.se