Okunskap gav barnvakten skattesmäll

Sara anlitade Maja som barnvakt för sin son Noah. Sara tycker det är viktigt att betala vitt så hon läste på nätet hur man ska göra med skatten. Då drog hon slutsatsen att det bara är att skicka in en kontrolluppgift. Men hon anade inte att detta skulle leda till en oväntat stor skatt för Maja och att hon missade möjligheten till rutavdrag för barnvakt.

Genom att göra rätt kan man spara en hel del pengar även om man betalar VITT

Barnvakten fick kvarskatt, hade använt upp pengarna

Jag läste att om man anlitar någon för under 10 000 kr så behöver man bara skicka in en kontrolluppgift till Skatteverket. Så det gjorde jag, säger Sara

Maja pluggar till psykolog på Stockholms universitet, hon jobbar deltid på en restaurang och tar en del uppdrag som barnvakt. Sara hade betalat Maja totalt 8000 kronor under året

Jag hade inte tänkt så mycket på det där med skatt när jag jobbade som barnvakt. Jag fick 3600 kr i kvarskatt och hade redan använt upp pengarna. Så det var inte så kul, säger Maja. 

Missade möjlighet till rutavdrag för barnvakten

Efteråt undersökte Sara varför det blev så mycket skatt, vanligtvis är det ju rutavdrag för barnvakt. 

Sammanfattningsvis lärde vi oss att man missar möjligheten att använda rutavdraget om man hanterar skatten genom att skicka kontrolluppgift. Vill man ha rutavdrag behöver man skicka in en förenklad arbetsgivardeklaration istället säger Sara. Då hade det inte blivit några egenavgifter för Maja.

Läs också: Så går det till att anlita barnvakt privat och få rutavdrag

Undvik överraskningar, deklarera istället för att skicka kontrolluppgift

Om barnvakten ska deklarera skatten uppstår egenavgifter på ca 30% som det inte går att göra avdrag för. Men, om du som anlitar barnvakt istället deklarerar via den förenklade arbetsgivaredeklarationen så kan du använda rutavdraget för att täcka avgiften – den totala skatten blir då ca 30% lägre.

Räkna ut vad det kostar att betala lön till barnvakt med vår lönekalkylator

Anlita barnvakt privat, hantera skatt och gör rutavdrag med hjälp av Diretto

Diretto är en digital lönebyrå som gör det enkelt att betala lön och göra rutavdrag för barnvakt och au pair. Med Diretto slipper du allt krångel, du bara Swishar så får du automatiskt ut de dokument du behöver. Ett smidigt sätt att hantera lön och skatt för din barnvakt.

Läs mer om hur du hanterar lön till au pair här!