Peter valde att anställa en annan privatperson för hjälp med ett trädgårdsprojekt. Att anställa privat är ett ekonomiskt alternativ eftersom man slipper moms men kan göra rut- och rotavdrag. Det blir ungefär halva kostnaden jämfört med att köpa tjänsten av en firma. Men det finns en del att tänka på.
En stödmur skulle byggas, ett lass med jord skyfflas ut, en trädgårdsgång anläggas och en altan snickras. Peter fick tips om Florin i den lokala Facebook-gruppen. Här delar Peter med sig av sina erfarenheter från att anställa privat
1. Var tydlig
Du behöver vara tydlig med vad som ska göras. Det är lätt att ta för givet att andra tänker på samma vis som man själv men så är det ju inte alltid, säger Peter. Det är bra att visa hur du vill att olika moment ska göras. Var gärna med en stund så du ser att allt går bra.
2. Var tillgänglig
Om du inte själv jobbar tillsammans med personen du har anställt så är det en fördel att vara tillgänglig. Då kan du svara på frågor och titta till projektet med jämna mellanrum. Jag jobbade en del hemifrån och då blev det enkelt att ha koll. Dessutom lunchade och fikade vi tillsammans berättar Peter. I början frågade inte Florin så mycket och då kunde det bli missförstånd men ju mer vi lärde känna varandra desto smidigare gick allt.
3. Var noga med säkerheten
Att anställa privat innebär att man ensam har arbetsmiljöansvar. När du köper en tjänst delar du arbetsmiljöansvar med firman som du anlitar. Jag såg till att Florin hade den skyddsutrustning han behövde t ex. hörselskydd. Du får så klart inte be den som jobbar att göra något farligt och riskfyllt. I vår hemförsäkring ingick en ansvarsförsäkring som arbetsgivare och dessutom hade vi en olycksfallsförsäkring för Florin.
4. Att anställa privat innebär att du inte kan reklamera
Om du köper en tjänst av en firma och de inte levererar enligt det du har beställt, då kan du ibland reklamera jobbet och få tillbaka pengar. Det går inte när du själv har anställt en person. Jag och Florin jobbade mycket tillsammans. Jag hade koll på hur jobbet skulle göras så jag fungerade som arbetsledare. Min pappa, som är en kunnig hemmasnickare, gav oss också en hel del råd.
Läs också: Så kan du som privatperson anställa en Ukrainsk flykting
Halva kostnaden att anställa privat
Peter betalade Florin 150 kr i timmen inklusive semesterersättning. Med arbetsgivaravgifter blev det knappt 200 kr i timmen. Vissa delar av jobbet, t ex bygga altan får man rotavdrag för, då blev kostnaden bara 150 kr per timme berättar Peter. Du slipper momsen och byggfirmans marginaler. Det blir ungefär halva kostnaden
Läs mer om vad det kostar och annat bra att veta när du ska anställa någon privat.
Använd Diretto när du ska anställa privat
Diretto är en prisbelönt digital lönebyrå för privatpersoner som själva anställer hjälp med hus och hem. På Diretto.se får du hjälp med administrationen som krävs för att hantera lön, skatt och rotavdrag. Du får också svar på dina frågor på support@diretto.se
I Direttos lönekalkylator kan du räkna ut vad det kostar dig att anställa privat med eller utan rotavdrag.