Anlita privatperson som bygghjälp, slipp moms, få rotavdrag

anlita privatperson

Många känner inte till att en privatperson kan anlita en annan privatperson för ett jobb och betala lön utan att någon behöver ha ett företag. Men det går alldeles utmärkt. Det är dessutom ekonomiskt fördelaktigt eftersom det inte blir någon moms när man betalar lön. Du slipper även byggfirmans marginaler men man kan ändå göra rotavdrag. Din kostnad per timme blir ungefär hälften så hög och rotavdraget räcker tre gånger så länge. Du kan sköta all administration själv eller använda Direttos tjänster så förenklas hanteringen.

anlita privatperson
Anlita privatperson för hjälp med renoveringen och slipp moms

Läs också: Peters 4 tips för dig som anlitar en privatperson för bygg- eller trädgårdsprojekt

Kalkylexempel – Anlita privatperson med rotavdrag

Här är ett exempel med en timlön på 165 kr inklusive semesterersättning vilket motsvarar en månadslön på ca 28600 kr

Lön inkl. semesterersättning 165 kr/tim
Arbetsgivaravgifter 52 kr
Rotavdrag -52 kr
Kostnad för dig 165 kr/tim

En firma som säljer motsvarande tjänst skulle förmodligen ta 500 kr i timmen med marginaler och moms före rotavdraget. När du köper en tjänst så får du göra rotavdrag för 30% av arbetskostnaden vilket blir 150 kr om tjänsten kostar 500 kr, din kostnad efter rotavdraget blir då 335 kr. Alltså ungefär dubbelt så mycket.

När du anlitar en privatperson så får du göra rotavdrag för arbetsgivaravgiften, du slipper moms men också byggfirmans marginaler. Det samma gäller för rutavdrag om du t ex tar hjälp med gräsklippningen. Din timkostnad är lika med timlönen.

Rotavdraget räcker tre gånger så länge

Förutom att det blir billigare per timme så använder du inte lika mycket rotavdrag. Rotavdraget är på 50 000 kr per år och person. Om du själv skulle anlita en privatperson enligt exemplet ovan kan du betala för 961 timmar innan rotavdraget är slut. Ska du köpa motsvarande tjänst av en firma skulle du bara kunna köpa 330 timmar innan du har gjort av med hela ditt rotavdrag.

Testa vår lönekalkylator för att se vad din kostnad skulle bli!

Hur gör man för att anlita och betala lön till en privatperson?

Det krävs ingen registrering för att göra rotavdrag för en person som du själv har anställt. Det du behöver göra är att dra av preliminärskatten innan du betalar ut nettolönen till den som har jobbat. Den avdragna skatten betalar du in till Skatteverket. Du ska även deklarera lönebetalningen och rotavdraget i den förenklade arbetsgivardeklarationen Du behöver också ge en lönespecifikation till den som jobbat.

Tycker du att det verkar besvärligt kan du helt enkelt använda dig av Direttos digitala tjänst. Välkommen att kontakta support@diretto.se om du har frågor! Vi är experter på att hjälpa privatpersoner som själva anställer hjälp med hus och hem.

Viktigt att tänka på när du ska anlita privatperson

När du anlitar en annan privatperson så får du inte göra rotavdrag för någon som redan har F-skatt för hantverksjobb. Det finns inget hinder att anlita personen och betala lön istället för faktura. För arbeten som ändå inte ger rätt till rotavdrag sparar du fortfarande en stor del av kostnaden jämfört med att köpa tjänsten.

Om du planerar att anlita en privatperson som du är nära släkt med så är det bra att läsa läsa mer på Skatteverket Du får nämligen inte rotavdrag om du anlitar en alltför nära släkting.

Vi rekommenderar att du betalar timlöner i enlighet med kollektivavtal och att du skaffar en försäkring för den som jobbar. Det är möjligt att skaffa samma försäkringar som ett företag med kollektivavtal har för sina anställda. Kontakta oss så hjälper vi dig!

Har du ett omfattande byggprojekt är det viktigt att undersöka om din hemförsäkring innehåller en ansvarsförsäkring för dig som byggherre, annars är det bra att teckna en sådan försäkring.

Läs också: Så går det till att själv anställa barnvakt och få rutavdrag