Vad kostar det att ha en inneboende nanny?

nanny room

En inneboende nanny är en nanny / barnflicka som bor i ett rum i din bostad. En fördel med detta är att det oftast blir enklare att rekrytera någon när boendet är ordnat. Du kan rekrytera någon från vilket EU-land som helt – och så klart från Sverige. En annan fördel är att det oftast är den mest ekonomiska lösningen eftersom du använder ett rum i ditt hus som en del av lönen. Många som har en inneboende nanny reser mycket i jobbet och behöver någon som är hos barnen på natten. Diretto är en digital lönebyrå för privatpersoner som anställer hjälp i hemmet, vi förklarar hur du kan räkna ut vad det skulle kosta dig.

nanny room
Ett rum för en inneboende nanny?

Ditt lediga rum kan ha ett högt marknadsvärde men ett lågt förmånsvärde

Det kostar betydligt mindre att ha en inneboende nanny än en nanny som inte bor i familjen. Det beror på att ett rum som inneboende hos arbetsgivaren bara har ett förmånsvärde på 600 kr oavsett vad marknadsvärdet är. Om nannyn har en egen lägenhet i ditt hus eller t ex bor i ett attefallshus då blir förmånsvärdet samma som marknadsvärdet.

Undrar du vad det kostar anställa en nanny på heltid som inte bor i familjen: Vad kostar en nanny på heltid?

Vad blir lönekostnaden för en inneboende nanny? Här är ett exempel

Lönekostnaden beror så klart på hur många timmar du behöver hjälp men här förklarar vi hur värdet av boendet påverkar lönen. Vi tänker oss att du har anställt en nanny 30 timmar i veckan ( 130 timmar i månaden) med en lön på 120 kr i timmen + kost och logi. Nannyn är alltså inneboende hos dig och du som arbetsgivare står för maten.

Läs om lönenivåer för olika ålder och erfarenhet (siffrorna i artikeln är inklusive semestersättning 13%)

Kolla på Blocket bostad eller liknande för att se vad ett rum som inneboende kostar i ditt område. Marknadsvärdet för fri kost och logi är i detta exemplet beräknat till 7000 kr. Då ser lönekalkylen ut så här:

Lön för 130 timmar15 600
Värdet av fri kost och logi-7 000
Förmånsvärde av fri kost* 600
Förmånsvärde av fri bostad* 1 500
Nannyns bruttolön10 700
Arbetsgivaravgift 3 362
Rutavdrag-3 362
Nannyns preliminärskatt-1 376
Nettolön till Nannyn7 224
Din lönekostnad efter RUT 8 600
*Schablonvärden enligt skatteverkets regler

Din lönekostnad för 130 timmar blir 8 600 kr i månaden exklusive semesterersättning dvs 66 kr i timmen. Nannyn får 7 224 kr netto plus boendet och maten. Det motsvarar en lön på 120 kr i timmen.

Läs: 5 tips till dig som behöver barnflicka på heltid

Du kan göra rutavdrag för arbetsgivaravgifterna

Barnpassning ger rätt till rutavdrag och du kan göra rutavdrag även för en inneboende nanny som du har anställt själv. När du själv anställer något så täcker rutavdraget arbetsgivaravgifterna. Det fungerar alltså inte på på samma vis som när du köper en tjänst, men det är ändå förmånligt eftersom det inte uppstår någon moms vid anställning.

Det finns ungdomsrabatter på arbetsgivaravgiften men det påverkas du bara av om du har slut på rutavdrag. Läs mer om de lägre arbetsgivaravgifterna här: Lägre skatt för unga, så påverkas du som anställer privat barnvakt eller au pair

En inneboende nanny kan hjälpa till med VAB och på nätterna

De flesta som har en live in nanny har avtalat om att nannyn tar eventuell VAB. Eftersom nannyn redan finns på plats så blir det inga ledtider. Det samma gäller om du behöver resa och är borta över natten – nannyn finns på plats om barnen skulle vakna.

Det är bra att komma överens från början om hur extra jobb ska ersättas. Vanligast är att betala timlön och ibland även OB-ersättning men vissa familjer ersätter timmarna med kompledigt. Om du är bortrest och nannyn ansvarar för barnen på natten, alltså när både nannyn och barnen sover, är det vanligt att betala en lägre ersättning för nätter.

Läs om Direttos kund Matilda som löste VAB-pusslet med hjälp av en inneboende nanny

Kostnad för nannyns semester tillkommer

Alla som jobbar i Sverige har rätt till 25 dagars semester enligt semesterlagen. För att räkna ut hur mycket semestern kostar kan man räkna med ytterligare 13% av bruttolönen. I vårt räkneexempel blir det 1 118 kr i månaden i kostnad för semestern. Under semestern får nannyn behålla tillgången till sitt rum och övriga förmåner.

Sjuklön om nannyn skulle bli sjuk

Om nannyn blir sjuk behöver du betala sjuklön. Först är det ett karensavdrag motsvarande en dags lön och därefter är sjuklönen 80% av lönen till och med dag 14. Skulle sjukdomen vara längre än så är det Försäkringskassan som betalar. Om en nanny skulle vara sjuk i tre dagar skulle det med lönen enligt exemplet ovan kosta 635 kr i sjuklön + arbetsgivaravgift. Hör av dig till oss på Diretto så hjälper vi dig!

Vi rekommenderar även att man tecknar en olycksfallsförsäkring för sin nanny, detta kommer snart att ingå i Direttos tjänst.

Vad är skillnaden mellan en au pair och en inneboende nanny?

En au pair och en inneboende nanny har liknande arbetsuppgifter. Men, syftet med au pair-konceptet är kulturellt utbyte. En au pair behöver därför ges tid till att studera språk och kultur. Au pairer arbetar därför vanligtvis max 25 timmar i veckan för att hinna med studierna. En au pair ska behandlas som en i familjen. Det finns inget som hindrar att en inneboende nanny är som en familjemedlem men med en nanny finns framförallt större frihet när det gäller antalet arbetstimmar. Söker du en nanny istället för en au pair kan du också vänta dig personer med mer erfarenhet av att ta hand om barn. I många länder är detta en professionell yrkesgrupp och inte bara ett extrajobb.

Läs även: Vad kostar det att ha en au pair i Sverige

Hantera skatt och rutavdrag för din nanny på Diretto.se

Diretto.se gör det enkelt att hantera lön, skatt och rutavdrag för din nanny. Vi är experter på support till privatpersoner som anställer hjälp i hemmet. Våra tjänster passar vare sig du anställer en inneboende nanny, au pair, barnflicka, barnvakt, trädgårdshjälp, bygg och hantverkshjälp eller hjälp med vård av en anhörig. Skapa konto hos oss och välkommen att kontakta oss med dina frågor: support@diretto.se