Så går det till att själv anställa barnvakt och få rutavdrag

Nästan alla barnfamiljer behöver någon gång hjälp med barnpassning. Men hur går det till att anställa t ex grannens tonåring som barnvakt och betala vit lön enligt konstens alla regler? Och hur blir det med rutavdrag för en barnvakt du anlitat på egen hand? Diretto är en digital lönebyrå för dig som anställer hjälp i hemmet, vi reder ut begreppen åt dig! Vi förklarar också allt du behöver veta om den missförstådda lönegränsen på 10 000 kr per år.

Läs också: Vad kostar en Live in nanny – en innboende barnvakt?

Excited children sitting in a washing basket being pushed by mother. Girl wearing a bowl as helmet with boy laughing.

Kan jag göra rutavdrag för en barnvakt jag själv anställt?

Javisst! Många tror att ett företag behöver vara inblandat för att man ska kunna betala betala vit lön och göra rutavdrag men så är det inte. Vem som helst kan betala lön till en annan person. Om du på egen hand anställer en granne för att passa barnen så kan du få rutavdrag för den del av kostnaden som motsvarar arbetsgivaravgiften. Det blir mycket billigare än att anlita en barnvaktsbyrå och inte dyrare än att betala svart. Du behöver känna till att så fort du betalar över 1000 kr under ett år till en annan privatperson så behöver lönen redovisas till Skatteverket. Men det är enkelt att göra med hjälp av Diretto.

Här hittar du gratis mall för barnvaktskontrakt

Har du au pair?: Så betalar du lön och gör rutavdrag för au pair

Men, är det inte dyrt att betala barnvakten vit lön?

Nix, inte om du gör på rätt sätt – och det är ju dessutom olagligt att betala svart! Här ser du en exempelkalkyl för en barnvakt som du anställt själv och som har en lön på 100 kr i timmen inklusive semesterersättning (för enkelhet).

Det är alltså samma kostnad att betala vitt som svart om du anställer en barnvakt själv, deklarerar lönen och använder ditt rutavdrag. Rutavdraget är ju 50% om man köper tjänster men om man anställer själv så täcker rutavdraget arbetsgivaravgifterna, samtidigt slipper man moms på 25%.

Timlön 100
Arbetsgivaravgift 31
Rutavdrag -31
Total kostnad för dig100

Testa vår lönekalkylator för att se vad din kostnad skulle bli!

Behov av barnvakt på heltid? Läs våra 5 tips

Så här gör du för att betala vit lön och få rutavdrag för barnvakten

För att göra rutavdrag så behöver du deklarera lönen genom den förenklade arbetsgivardeklarationen och ge barnvakten en lönespecifikation. Beroende på hur mycket barnvakten tjänar per år kan inkomstskatt behöva dras från lönen. Om årsinkomsten är mindre än 20 431 kr (för 2022) blir det ingen skatt.

En barnvakt som tjänar 3000 kr i månaden betalar t ex ca 8% skatt. Preliminärskatten som arbetsgivaren ska dra är ofta 30% när det gäller extrajobb men vill man inte vänta på skatteåterbäringen kan barnvakten begära jämkning. Vid låga årslöner går all skatt + ytterligare ca 10% helt och hållet till pensionsintjänande!

Undrar du vad som är en rimlig lön? Läs Vilken lön ska jag betala barnvakten?

Hantera skatt och rutavdrag enkelt med Direttos prisbelönta tjänst

Mobiltelefon med Direttos lönekalkylator. Lön, skatt och rutavdrag för barnvakten hanteras automatiskt

Diretto är en digital lönebyrå för dig som anlitar hjälp hemma. Med Diretto blir det enkelt att betala lön till någon du har anlitat i ditt hem. Du betalar eventuell skatt med swish. Lönespecifikationen mejlas automatiskt till barnvakten. Den förenklade arbetgivardeklarationen skapas också automatiskt. Deklarationen har skatteverket ännu inte digitaliserat så den behöver du själv skicka in. Skapa ett konto eller hör av dig så svarar vi gärna på frågor på support@diretto.se

Direttos tjänst funkar för att betala för alla sorters jobb som någon utför åt en privatperson, läxhjälp, hundpassning, trädgårdshjälp, bygghjälp, seniorpassning, nanny, au pair etc. Tjänster som inte ger rätt till rut- eller rotavdrag blir ännu billigare att betala som lön jämfört med att köpa en tjänst (eller om du har slut på rut/rot).

Men, finns det inte en gräns vid 10000 kr?

Om du betalar barnvakten mindre än 10000 kr under året finns det möjlighet att låta barnvakten själv hantera skatterna och de sociala avgifterna (då kallas de egenavgifter). Som arbetsgivare skickar du då en kontrolluppgift istället för en deklaration till Skatteverket. Men, detta är en riktigt dålig idé för då missar man möjligheten till rutavdrag. Den totala skatten blir upp till 30% högre Detta kan också leda till en otrevlig överraskning med kvarskatt för barnvakten.

Läs mer: Okunskap gav barnvakten skattesmäll

30% billigare att anställa själv

En barnvakt som är 17 år tjänar ca 118 kr i timlön hos en barnvaktsbyrå. Barnvaktsbyrån tar 350 kr i timmen. Efter rutavdraget blir det 175 kr per timme. Om du istället anställer barnvakten själv och betalar samma lön så sparar du 57 kr i timmen och istället för att använda 175 kr per timme av ditt rutavdrag använder du bara 37 kr. Om du anlitar barnvakt ca 10 timmar i veckan så sparar du nästan 30000 kr per år!

Rutavdrag och lön till barnvakt är kanske inte så underhållande ämnen, men det finns mycket pengar att spara för den som har koll