Barnflicka, nanny, barnvakt, au pair – vad är skillnaden?

Kan man kalla en man som passar barn en manlig barnflicka eller nanny?

Det finns många olika benämningar på en person som löser behovet av barnpassning. Men är barnflicka och nanny samma sak och måste en au pair bo i familjen? Söker du hjälp med barnpassning så så kan det vara bra att ha koll på skillnaderna. Vi på Diretto reder ut begreppen!

Läs även: Så går det till att anställa barnvakt på egen hand och få rutavdrag

Barnflicka – ett begrepp som ofta ersatts med nanny eller barnvakt

En barnflicka är enligt Wikipedia ”en ficka eller ung kvinna som passar barn i arbetsgivarens hem över en längre tid. En barnflicka kan ibland bo hos familjen.” Ordet barnvakt är enligt Google betydligt vanligare än barnflicka. Kanske använder fler det för att det är ett könsneutralt ord. Dock signalerar inte ordet barnvakt samma kontinuitet som barnflicka och kanske är det därför ordet nanny har blivit så populärt.

Kan man kalla en man som passar barn en manlig barnflicka eller nanny?
Manlig barnflicka? Barnpojke eller nanny? Kanske behöver vi ett nytt ord…

Nanny – allt mer poppis

Det engelska ordet nanny har seglat upp som ett populärt ord. Vanligtvis är en nanny någon som passar barn i barnets egna hem. I England brukar man prata om ”live-in nannny”, vilket är en nanny som bor hos familjen. En ”live-out nanny” bor inte hos familjen utan passar barnet och sedan åker hem till sig. Det skiljer sig från en dagmamma som istället passar barn i sitt eget hem.

Tänk på att det är betydligt billigare att själv anställa barnflicka, nanny eller barnvakt jämfört med att gå via barnvaktsfirmor.

Mary Poppins – en välkänd nanny, Disney

En au pair upptäcker ett nytt land

En au pair bor i en värdfamilj och jobbar med enklare hushållssysslor, vanligtvis barnpassning. Au pair betyder ”jämställd med” vilket innebär att au pairen är som en del i familjen snarare än en anställd. Men, arbetsrättsligt så ses det faktiskt som en anställning. Arbete som au pair har efter internationella överenskommelser en särställning vad gäller uppehållstillstånd. För en person som har uppehållstillstånd som au pair gäller vissa regler som migrationsverket har satt upp t ex: max 25 timmars arbete i veckan, fri kost och logi hos värdfamiljen och en lön på minst 10% av prisbasbeloppet (som år 2022 är 48300 kr, vilket alltså innebär en lön på 4830 kr).

Här läser du mer om hur man betalar lön, skatt och gör rutavdrag för au pair

Lägst kostnad om du betalar lön direkt till din barnflicka eller nanny

Diretto.se kan du räkna ut vad det kostar att anställa själv och göra rutavdrag. Många tror att man behöver gå via en barnvaktsbyrå för att betala vitt och få rutavdrag men det går bra att göra även som privatperson. Fördelen är att det blir 50-60 kr i timmen billigare med samma lön till barnvakten. Reglerna för rutavdraget skiljer sig dock lite när man anställer barnflicka eller nanny själv. I vår kalkylator ser du enkelt hur mycket det kostar med eller utan rutavdrag.

Gratis kontraktsmall för din barnvakt

5 tips till dig som behöver barnflicka/barnvakt på heltid.

Diretto, den digitala lönebyrån för dig som anställer hjälp i hemmet

Barnvakt, au pair, nanny eller barnflicka, vad du än väljer att kalla jobbet så kan du enkelt betala lön genom vår tjänst. Det blir vitt, du kan använda ditt rutavdrag och det blir billigare än att gå via ett barnvaktsföretag. Priset för tjänsten är 2,5% av bruttolönen men minst 69 kr per betalning. Kom igång genom att skapa konto gratis! Vi svarar gärna på dina frågor på support@diretto.se

Diretto vann stockhoms innovationsstipendium
Diretto vinner Stockholms innovationsstipendium