Lägre skatt för unga – så påverkas du som anställer privat barnvakt eller au pair

Barnvakt

Regeringen har på grund av pandemin infört en ny ”rabatt” på arbetsgivaravgiften för unga. Rabatten är ca 37% och gäller även för dig som anställer privat barnvakt, barnflicka eller au pair.

Barnvakt
Har du privat barnvakt eller au pair kan det finnas pengar att spara

Förutsättningar för lägre skatt

Du kan få nytta av rabatten på arbetsgivaravgiften om barnvakten eller au pairen som du anställer är född 1998-2002 (19- 23 år). Reglerna gäller från 1:a januari 2021 till 31:a mars 2023. 16-18 åringar har redan sedan tidigare en rabatt på 67,5%.

Lästips: Så går det till att anställa barnvakt privat och få rutavdrag

Vem påverkas?

Du påverkas framförallt om du har slut på rut/rotavdrag.  Exempelvis så blir det 7 855 kr/år i lägre arbetsgivaravgift för en au pair som är 19-23 år och har 3500 kr i månaden plus sedvanliga förmåner. För en barnvakt som du anställt privat så är skattesänkningen 117 kr per tusenlapp i utbetald lön

Har du gott om rutavdrag så täcker det ändå hela arbetsgivaravgiften och då påverkas du inte av rabatten.

Om du anställer hjälp för tjänster som inte ger rätt till rut/rot-avdrag, till exempel matlagning, så drar du också nytta av de nya reglerna.

Kanske är du också intresserad av: Barnflicka, nanny, barnvakt, au pair – vad är skillnaden?

Gäller bara privat barnvakt & au pair

Har du spenderat rut/rot-avdraget på renovering och tycker att det låter toppen med rabatt på barnvakten? Tänk då på att de nya reglerna bara gäller dig som har anställt din barnvakt privat eller är arbetsgivare för en au pair. Om du har anlitat en barnvakt via en firma så får du inte nytta av skattesänkningen. Då är det firman som får del av rabatten. Detta är en av många anledningar till att det är en bra idé att själv anställa.

Diretto gör det lätt att betala lön till privat barnvakt & au pair

Diretto är en prisbelönt lönebyrå för dig som anlitar hjälp i hemmet. I vår tjänst kan du räkna ut hur mycket det kostar att betala lön till en au pair eller barnvakt. Guiden tar dig steg för steg genom processen och du behöver inga förkunskaper. Priset för tjänsten är 2,5% av bruttolönen men minst 69 kr per betalning. Kom igång genom att skapa konto gratis! Vi svarar gärna på dina frågor på support@diretto.se

Betala lön enkelt till barnvakt eller au pair – några klick med mobilen så är det klart