5 tips för dig som behöver barnflicka på heltid

barnflicka nanny

Ett hektiskt jobb med mycket resor? Trillingar? Ingen dagisplats ännu? Det kan finnas många anledningar till att behöva barnflicka, barnvakt eller nanny på heltid. Au pair kanske är något du har övervägt men en au pair behöver ha tid för språkstudier och det kan ju vara svårt att kombinera med ett heltidsjobb. Kanske är en inneboende nanny något för dig? Diretto är en digital lönebyrå för privatpersoner som anställer hjälp i hemmet, här kommer våra bästa tips.

Här hittar du gratis mall för kontrakt till barnvakt

barnflicka nanny
Mycket resor i tjänsten kan vara en anledning till att ha en barnflicka heltid på hemmafronten.

Det finns många olika benämningar; Barnflicka, nanny, barnvakt, au pair – vad är egentligen skillnaden?

1. Anställ barnflickan själv istället för att gå via en barnvaktsbyrå

Om du anställer barnflickan själv så undviker du mellanhänder och sparar mycket pengar. Att gå via en barnvaktsbyrå kostar mellan 30 och 90 kronor mer i timmen jämför med att anställa själv (med samma timlön till barnflickan). En barnflicka som har 100 kr i timmen och jobbar 35 timmar i veckan kostar dig 15 000 kr i månaden efter rutavdrag. Det gäller om du anställer själv, men, om du går du via en barnvaktsbyrå så får du betala 23-26 000 kr per månad (också beräknat på att barnflickan har 100 kr i timmen).

Läs också: Vad kostar en nanny på heltid?

Många känner inte till att man får göra rutavdrag för en barnflicka man anställt själv men det går utmärkt. Rutavdraget funkar inte på samma sätt som när man köper en tjänst, det är procentuellt sett lägre, men blir ändå förmånligare. När du själv anställer en barnflicka behöver du dra skatt och deklarera lön & rutavdrag varje månad. Detta kan du enkelt göra med hjälp av Direttos prisbelönta tjänst. Hör gärna av dig till oss om du har frågor, vi är experter på att hjälpa privatpersoner som anställer hjälp i hemmet.

Testa vår lönekalkylator och räkna ut hur stor din kostnad blir – då ser du hur rutavdraget funkar när du anställer själv!

2. Överväg en ”Live-in-nanny” – en inneboende nanny på heltid

Om du har ett rum över så kan det vara ett fiffigt alternativ att barnflickan bor hemma hos er. En barnflicka på heltid som bor i familjen är vanligt i England, där kallas det Live-in-nanny. Det förutsätter så klart att man trivs ihop. Om barnflickan bor hos er är det enklare att få hjälp med VAB men även att få hjälp på natten om du behöver resa bort.

Att erbjuda logi kan vara en eftertraktad förmån som gör rekryteringen lättare, framförallt om du bor i Stockholm, Göteborg, Malmö eller någon annan storstad. Fri kost och logi klassas som förmåner och räknas som en del av ersättningen för jobbet. Ett rum som inneboende i Stockholm kan vara värt 4500-6500 kr men förmånsvärdet bara är 600 kr.

Läs om Direttos kund Matilda som anställde en inneboende nanny och slapp vabba

3. Två barnflickor på halvtid kan ha fördelar

Om en barnflicka blir sjuk eller har semester kan det vara praktiskt att barnet vant sig vid två olika barnflickor för då minskar risken för att stå utan barnpassning. Ibland kan det vara lättare att hitta någon på deltid eftersom ett deltidsjobb är lättare att kombinera med studier.

Läs mer: Hur mycket lön ska jag betala barnvakten?

4. Beakta barnflickans ålder – det kan påverka kostnaden

När du anställer själv så är det bra att veta att det är lägre arbetsgivaravgift för personer i åldrarna 16-23 år men även för personer över 65 år. Du påverkas bara av rabatten om du har slut på rutavdrag tex om avdraget har använts för renoveringsprojekt. Har du slut på rutavdrag kan det bli upp till 40 000 kr billigare på ett år att anställa en ung barnflicka på heltid jämfört med en som är över 23 år.

Sedan 1 januari 2021 är taket för rutavdraget höjt till 75 000 kronor per person och år. Rotavdraget kvarstår med max 50 000 kronor per person och år. Sammanlagt kan du få 75 000 kronor i rotavdrag och rutavdrag per år. På Skatteverket kan du läsa mer.

Ett par har alltså 150 000 kr tillsammans i avdrag. Om man anställer själv kan man alltså i teorin kan betala barnvaktslöner på ca 477 000 kr per år innan man slår i taket…..

Läs också: Kan man ha en svensk au pair i Sverige?

5. Använd Diretto för att betala lön och skatt

Diretto.se är en prisbelönt digitala lönebyrån för dig som anställer hjälp i hemmet. Det är enkelt att komma igång och gratis att skapa ett konto. Du lägger in information om den du vill betala lön till och väljer sedan typ av lön, en barnflicka eller nanny som jobbar heltid kan antingen ha månadslön eller timlön. Tjänsten hanterar även förmåner, skatt och rutavdrag. Du får ut en lönespecifikation och den deklaration som behöver skickas till Skatteverket. Vi svarar gärna på alla dina frågor på support@diretto.se