Får en au pair gå på SFI?

Au pairer som inte är från EU/ESS behöver uppehållstillstånd för att få komma till Sverige. Enligt villkoren i uppehållstillståndet ska de under sin vistelse i Sverige studera svenska språket och kulturen. Au pairen arbetar med enklare hushållssysslor i max 25 timmar i veckan kombinerat med studier i max 15 timmar i veckan. Det är värdfamiljen som ska stå för kostnaderna för språkkurserna och det kan handla om åtskilliga tusenlappar. Men, hur är det med Svenska för invandrare, SFI, det är ju gratis, får en au pair gå på SFI?

Läs också: Vad kostar det att ha en au pair i Sverige?

au pair som läser på SFI

En au pair som inte är från EU/EES har ibland rätt att gå på SFI

För att en au pair som inte är från EU/EES ska få rätt att gå på SFI så behöver au pairen vara ”bosatt i Sverige” det vill säga folkbokförd. För att få folkbokföra sig i Sverige behöver man ha ett anställningskontrakt som vara mer än ett år och rätt att jobba i Sverige i 366 dagar eller mer. Vanligtvis är uppehållstillstånden för au pairer på 365 dagar. Därför är det sällan au pairer som inte är från EU/EES har rätt att folkbokföra sig i Sverige.

Au pairer från vissa länder har rätt att jobba i Sverige 90 dagar utan uppehållstillstånd. Då kan de oftast folkbokföra sig här om de kommer innan uppehållstillståndet börjar gälla. På så vis får de möjlighet att gå på SFI. Vissa av Direttos användare i mindre kommuner har meddelat att deras au pairer har blivit antagna till SFI trots att de inte varit folkbokförda i Sverige. Det verkar alltså finnas kommuner som gör undantag från reglerna. Det skadar alltså inte att fråga.

Läs också: 5 vanliga misstag vid anställning av au pair i Sverige

En au pair från EU har rätt att gå på SFI

EU/EES-medborgare har rätt att arbeta i Sverige utan uppehållstillstånd. Det innebär också att det inte finns några regler om att au pairer från EU/EES ska studera svenska språket. Det finns inte heller några regler om max 25 timmars arbete per vecka. Den som vill kan alltså göra andra avtal. Men, den som är från EU/EES och arbetar i Sverige har rätt att studera på SFI även utan att vara folkbokförd i Sverige. En au pair från EU som har ett anställningskontrakt på över ett år kan även folkbokföra sig här, men det är alltså inte nödvändigt för rätten till SFI.

Andra alternativ på språkkurs i svenska

Om din au pair inte har rätt att gå på SFI så finns det en hel del andra alternativ. De vanligaste är Folkuniversitetet och Hermods (distans) men det finns många olika online-tjänster med allt från lär-dig-själv till en egen lärare via zoom. Många au pairer gillar också att gå på Språkcaféer och liknande som man kan hitta via Meetup

Betala lön till din au pair med Diretto.se

Läs även: Så betalar du lön och gör rutavdrag för au pair

Diretto.se är en digital lönebyrå för privatpersoner. Med vår tjänst kan du enkelt betala lön till din au pair, kostnad från 88 kr per månad. Du får hjälp med den förenklade arbetsgivardeklarationen och lönespecifikationen skickas automatiskt till au pairen. Support ingår i tjänsten och vi har vid det här laget koll på det mesta vad gäller au pairer. Vi svarar gärna på frågor på support@diretto.se