Anställa 13-årig barnvakt- vad gäller?

barnvakt 13 år

Om du som privatperson anställer en minderårig barnvakt gäller olika regler beroende på barnvaktens ålder. Här berättar vi vad som gäller om du anlitar barnvakt som är ett ”äldre barn”, Arbetsmiljöverkets term för en minderårig person som har fyllt 13 år men är yngre än 16 år.

Innan anställningen av barnvakten

Om du söker barnvakt till exempel via nätet gäller samma regler som andra anställningar. Detta innebär det att du inte kan diskriminera utifrån härkomst, ålder eller kön när du söker arbetskraft. Exempelvis kan du inte skriva annonser som ”Jag söker tonårskille till tjänst som barnvakt” eller ”Söker ung kvinna från Italien som barnvakt”. Istället bör du beskriva vad du önskar att personen har för förmågor eller intressen och som är relevanta för tjänsten, till exempel ”Söker barnvakt med fotbollsintresse” eller ”Söker barnvakt som talar italienska”.

anställa barnvakt 13 år
13-årig barnvakt med fotbollsintresse

Kontrakt

När du har hittat din barnvakt är det viktigt att ni skriver att anställningsavtal. Du hittar gratis kontraktsmallar här.

Riskbedömning, instruktioner och vårdnadshavarens godkännande

Det är viktigt att du bedömer vilka risker som finns i arbetet. Generellt får äldre barn ha ett lätt och ofarligt arbete utan stort ansvarstagande, så fundera över om det finns något som kan vara en risk för barnvakten i ditt hem t ex någon trasig kontakt, en busig hund eller liknande. Du ska också förklara tydligt vilka arbetsuppgifter barnvakten ska utföra. Dessa är allmänna krav utfärdade av Arbetsmiljöverket. De skriver i sin broschyr Så får barn och ungdomar arbeta: ”En arbetsgivare … ska alltid se till att den minderåriga får en introduktion. Introduktionen ska innehålla information om arbetsuppgifterna och riskerna. Du som är arbetsgivare måste försäkra dig om att den minderårige har förstått informationen. Särskilt viktig är introduktionen för minderåriga som saknar tidigare yrkeserfarenhet”.

Du ska även informera barnvaktens vårdnadshavare om arbetsuppgifterna och eventuella risker. Vårdnadshavarna måste även tillåta att den minderårige arbetar med just de arbetsuppgifterna.

Arbetstider

Gällande arbetstider skiljer sig reglerna mellan vad Arbetsmiljöverket kallar ”äldre barn” och vad de kallar ”ungdom”. Barnvakter som har fyllt 13 år får arbeta 2 timmar på en skoldag och 7 timmar på en skolfri dag. Under en skolvecka får de högst arbeta 12 timmar. På skollov får de arbeta högst 35 timmar under en vecka. Per 7-dagarsperiod måste de få en veckovila som innebär 2 dagars vila som inte får understiga 36 timmar. Denna vila får inte ske på tid som är schemalagd skolundervisning.

Diretto, den digitala lönebyrån för dig som anställer hjälp i hemmet

Barnvakt, au pair, nanny eller barnflicka, vad du än väljer att kalla jobbet så kan du enkelt betala lön genom vår tjänst. Det blir vitt, du kan använda ditt rutavdrag och det blir billigare än att gå via ett barnvaktsföretag. Priset för tjänsten är 2,5% av bruttolönen men minst 69 kr per betalning. Kom igång genom att skapa konto gratis! Vi svarar gärna på dina frågor på support@diretto.se